Wat is lasertherapie?

De laser is een speciale lamp die een sterk gebundelde lichtstraal geeft van slechts één golflengte, vergelijkbaar met een laserpointer.

De laserstraal is niet gevaarlijk en wordt de behandelde huid of weefsel niet warm. Het licht dringt wel enige centimeters de huid binnen en geeft daar zijn energie af, precies op de plaats van bijvoorbeeld de ontsteking of peesbeschadiging.

 

Cellen helpen met energie

De energie van het laserlicht wordt opgenomen door de cellen. Door wetenschappelijk onderzoek weten we dat daardoor de mitochondriën, dat zijn de energiefabriekjes van de cel, stevig aan het werk worden gezet. Ze maken onder andere een stof aan die nodig is als energiebron in andere cellen, ATP. En er komt hele waterval van reacties op gang, waarvan de wetenschap nog niet van allemaal precies weet welke effecten dat heeft.

Men denkt dat onder andere immuuncellen worden gestimuleerd zodat ontstekingen worden opgeruimd. De aanmaak van fibroblasten wordt gestimuleerd, dat zijn de belangrijkste cellen van bindweefsel. Er worden meer epitheelcellen gemaakt voor huid- en bloedvaten zodat wonden sneller genezen. En er worden meer lymfocyten gemaakt, dat zijn de witte bloedcellen die voor de afweer zorgen. Daarnaast wordt de doorbloeding gestimuleerd en pijn onderdrukt door de aanmaak van endorfine.

 

Bron: The Nuts and Bolts of Low-level Laser (Light) Therapy, Hoon Chung et al, Ann Biomed Eng. 2012, 40(2), 516–533.

Een van de specialisten op dit gebied is Michael Hamblin, (Harvard Medical School), wellman.massgeneral.org/faculty-hamblin-pi.htm.